Alışveriş tutkusu kadınların geninde var

Erkek ve kadınların tarih öncesi zamanlardaki rolünün, günümüzdeki alışveriş alışkanlıklarını belirlediği düşünülüyor. Yapılan çalışmalara göre alışveriş alışkanları genetik mirastan etkileniyor.

Tarih öncesinde kadınlar yiyecek toplamak için çocuklarıyla vakit geçirirken avcı erkekler avlarını yakalamak için plan yapmakla meşguldüler.

Araştırmalar, yiyecek bulmak için görülen bu iki farklılığın günümüze alışveriş alışkanlıklarında meydana gelen farklılıklar olarak yansıdığını gösteriyor.

Bilim adamları, kadınların alışveriş yaparken harcadığı sürenin uzun olmasını tarih öncesinde kadınların en sağlıklı ve en kaliteli yiyeceği bulmak için geçirilen zamanın uzun olmasından miras kaldığını düşünüyor.

Erkekler ise bu davranışın aksine avlarını önceden belirleyip avlanıp geri dönüyorlardı.

Michigan Üniversitesi’nden Prof. Daniel Kruger yaptıkları çalışmanın çiftlerin alışverişe çıktıklarında neden anlaşamadığını da açıkladığını söyledi. Kruger aynı zamanda çalışmanın önümüzdeki yılbaşında hediye kavgalarına son verebileceğini ekledi.

En iyi için adapte oldular

Kruger açıklamasına şöyle devam etti; ‘Tarih öncesi dönemlerde yiyecek arama çocuklarında dahil olduğu günlük sosyal bir aktiviteydi aynı bugünkü alışveriş gibi…

Kadınlar henüz mağara dönemlerinde en kaliteli yiyeceği seçmeyi öğrendiler ve hangi meyvenin insana zararlı olup olamadığı o zamanlarda biliyorlardı. Toplayıcılık görevini üstlenerek renk seçimi gibi özellikleri gelişti ve bu mirası günümüzde alışverişte kullanıyorlar. Bu adaptasyon kadınların genlerine işledi aynı şekilde plan kurup amaca yönelmenin erkeklerin genlerine işlediği gibi.’

Kruger bu konu hakkında çalışmalara, çıktıkları bir Avrupa turu sırasında başladıklarını belirtti ve Prag’a yakın bir kasabada durduklarında hiç bir erkek alışveriş yapmak istemezken kadınların ilk isteğinin alışveriş olması üzerine konunun üstüne gittiğini belirtti.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.