Epidurale anestezi ile doğum

Epidurale anestezi ile doğum
Epidurale anestezi ile doğum

Dünyaca ünlü top model Miranda Kerr, bir yıl önce nur topu gibi bir oğlan çocuğunu tamamen doğal yollarla dünyaya getirdi. Kerr, Harper’s Bazaar dergisine verdiği son ropörtajda, epidurele karşı olduğunu anlatınca ortalık karıştı.

Miranda Kerr dünya güzeli bir kadın, aktör Orlanda Bloom’un eşi, Victoria’s Secret’ın en gözde meleği. Kerr, bu kez anne olarak gündemde. Doğumdan bir sene sonra, doğum sırasında epidurali (Ağrıyı azaltan tıbbi bir uygulama) niye reddettiğini anlattı.

Kerr, küçük bir araştırmadan sonra epidural ile doğumun bebeği için iyi olmadığını fark ettiğini söyledi.

“Epidural alındığında bebekler ilaçlı ve sersemlemiş bir şekilde dünyaya geliyor, ben de bebeğime verebileceğim en iyi başlangıcı vermek istedim” dedi.

Kerr, epiduralsiz doğumlarda bebeğin hemen memeye yönelip emmeye başladığını, ama epidural ile yapılan doğumlarda çoğu zaman bunun mümkün olmadığını anlattı.

Kerr’in açıklamaları epidural tartışmasını bir kez daha gündeme taşıdı. Birçok anne Kerr’e destek verirken, ABD’deki forumlarda epidural ile doğum yapmış anneler, bebeğin ilaçlı ve sersemlemiş dünyaya geldiği yorumuna karşı çıktılar.

Özellikle Türkiye’deki özel hastanelerde “normal” doğum uygulamalarının rutin bir parçası olmaya başlayan epidural, dünyada uzunca bir süredir tartışılıyor.

Epidural nedir?

Epidural, vücudun belden aşağısında belirli bir bölgede ağrı iletimini engelleyen bölgesel anestezi türlerinden birisi.

Doğumda amaç sadece ağrıyı gidermek olduğundan daha az dozlarda lokal anestezi ile birlikte güçlü ağrı kesiciler de veriliyor.

Bu sayede motor kayıp olmuyor ve anne adayı ağrı duymadığı halde bacaklarını oynatabiliyor, hatta yürüyebiliyor.

Epidural bebeği ve doğumu nasıl etkiler?

Bu soruyu, doğal doğumu destekleyen isimlerden jinekolog Gülnihal Bülbül’e sordum. Bülbül, kadınlara hamilelik sırasında gerekli eğitim verilirse, epidural kullanımına gerek kalmadığını anlattı.

Doğum sancısının ne olduğunu ve baş etme yollarını bilen bir kadının buna gereksinim duymadığını söyledi.

Bülbül, gene de epidural tercihinin doğum sırasında ve anne adayı tarafından alınması geren bir karar olduğunu önemle belirtti.

“Bazı durumlarda böyle bir seçenek olması anneyi kaygıdan kurtarıyor ve sezaryen oranlarını düşürücü etkisi oluyor” dedi.

Peki epiduralin doğuma ya da bebeğe olumsuz bir etkisi var mı? Bülbül bebeğe etkisi konusunda Miranda Kerr ile aynı görüşte değil.

Epidural ile verilen ilaçlar kana karışmıyor, bebek bu ilaçlardan etkilenmiyor.

Sadece epidural doğumu zorlaştırdığı için, bebekler dünyaya geldiklerinde daha yorgun olabiliyorlar.

Gülnihal Bülbül, yine de epiduralin rutin olarak tercih edilmemesi gerektiği görüşünde. Zira epidural bir tıbbi müdahale kapısı açıyor ve böyle olunca, suni sancı, vakum gibi başka tıbbi müdahelelerin devamı da gelebiliyor.

Epidural ile ilgili en büyük komplikasyon, annenin yeterince güçlü ıkınamaması ve doğumun uzayıp zorlaşması.

Esra Sert

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.