Panik atak mı, kalp krizi mi?

Panik atak mı, kalp krizi mi?
Panik atak mı, kalp krizi mi?

Her insanın stres altında ömrü boyunca en az 2-3 defa panik atak yaşayabileceğini belirten uzmanlar, panik atak halinin kalp kriziyle karıştırılmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Ani ve beklenmedik durumlarda çarpıntı, nefes darlığı, titreme, terleme, elde kolda uyuşma, ölüm ve delirme korkusu şeklinde kendini gösteren panik atağı her insanın hayatında 2-3 kez yaşadığını vurgulayan Doruk Sağlık Grubu Psikiyatri Uzmanı Dr. Yunus Emre Koçak, panik atak geçiren kişinin kalp kriziyle karıştırılmaması konusunda uyarıda bulundu.

“Panik atak hastalık değil reflekstir”

Aşırı stres ve yorgunluk dönemlerinde ortaya çıkan hastalığın aslında insan beyninin kendisini korumak için geliştirdiği bir refleks olduğunu belirten Dr. Koçak, “Ataklar sırasında tansiyonun yükselmesi normal ve sağlıklı bir tepkidir. Ataktaki hallerine bakarak tansiyon hastası ya da kalp hastası olduğu düşünülmemelidir. Şekeri ya da tansiyonu olan kişinin atak halinde şeker ve tansiyonun yükselmesi normaldir. Bu nedenle doğru nefes kontrol teknikleriyle hastanın atakla nasıl baş edebileceğini bilmesi önemlidir.” dedi.

En uzun panik atak 10 dakika sürüyor

Panik atağa etken olan en önemli sebepler arasında aileden birinin ölümü, ayrılık hali ve yalnızlığa sebebiyet verecek her türlü nedenin sayılabileceğini ifade eden Koçak, ölçülebilen en uzun atağın 10 dakika sürdüğüne dikkat çekti.

Atak hali daha uzun süren kişilerin arka arkaya birkaç atak birden geçirdiklerini kaydeden Koçak, “Kalp krizi geçirirsem çocuklarıma kim bakar? Annem babam ne yapar? Hastaneye yetiştirebilirler mi gibi düşünceler atağın üst üste yaşanmasına sebep olur” diye konuştu.

Panik atağın tedavisi

Hastalığın bilincine varmanın tedavinin olumlu sonuçlanmasında büyük etken olduğunu ifade eden Koçak, her insanın ömrü boyunca 2-3 defa panik atağı geçirebileceğini, hastalık sayılabilmesi için bu durumun süreklilik arz etmesi gerektiğini ifade etti. Koçak, tedavide ilaca ek olarak terapi uygulandığında sonucun yüzde 95 olumlu olduğunun altını çizdi.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.