Bayramda seyahat için ipuçları

Bayramda seyahat için ipuçları
Bayramda seyahat için ipuçları

Bayramda seyahat edecekseniz yurtiçi olsun, yurtdışı olsun, nereye gidecekseniz gidin bazı uyarıları dikkate alarak seyahatinizden mutlu bir şekilde dönebilirsiniz.

Türk seyahat severler, gerek tatil alışkanlıkları nedeniyle, gerekse izin alma zahmeti olmaksızın gönül rahatlığıyla tatile gitme şansı bulunduğundan, bayramlarda seyahat etmeyi tercih ediyor. Sonbahara denk gelen bayramlarda da okulların kapalı olması da tatilcilerin bayramı değerlendirmesi için önemli bir fırsat olmakta.

Ramazan bayramına çok kısa bir süre kala birçok tatilci, seyahat hazırlıklarını yapmaya başladı. Yılın genelinde tatile giden kişi sayısının, neredeyse yarısı kadar tatilci bayramlarda seyahat yapmayı tercih ediyor. Bu da, bazı handikaplar olmasına sebebiyet veriyor. Örneğin Venedik’te gondola bindiğinizde, her kanal geçişinde İtalyanca sözler duymak ümidindeyken kendinizi Türkiye’de gibi hissedebiliyorsunuz. Veya yurtiçi tatiline gittiğinizde ciddi trafik sorunu, otellerin doluluğu nedeniyle servis almada sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Kısaca çoğunluğun olduğu yerde telaş ve servislerde aşırı talep nedeniyle aksamalar gerçekleşiyor. Yurtiçi olsun, yurtdışı olsun, nereye giderseniz gidin bayramda seyahat edecekseniz bu uyarıları dikkate alırsanız, seyahatinizden mutlu olarak dönebilirsiniz.

Kendi aracıyla seyahate gidenlere tavsiyeler

– Yollar tahmin ettiğinizden de kalabalık olacaktır, sabırlı olmak, trafik kurallarına uymak kaza riskini azaltacaktır. Bir keresinde bayramda, Bolu’dan 8 saatte İstanbul’a gelmiştim, bu tarz 2-3 saatlik yol 8 saatte alınabilecek şartı göz önünde olup, sabırla araçlar kullanılmalıdır.

– Seyahatten bir gece önce en az sekiz saat uyku uyuyarak yola çıkmak, sağlıkla araba kullanmak adına çok önemli.

– Kesinlikle alkol alınmadan yola çıkılmalı, seyahat esnasında uyku gelmesi durumunda ya yol kenarındaki dinlenme tesislerinde bir müddet uyuma suretiyle dinlenilmeli veya bir yol üstü motelinde konaklanmalıdır. Bayramda gerçekleşen ölümcül kazaların çoğu uykusuzluk ve alkol alımı nedeniyle gerçekleşmekte.

– Bir saat önce gitmeyi planlayıp, trafik kurallarını hiçe sayarak sollama yasağı olan yerlerde sollanmamalı, durulması-duraklaması yasak olan yol kenarlarında acil durum olmadıkça beklenmemelidir.

– Aracınızı mutlaka bayram seyahatinden önce, servise sokarak uzun yola çıkmadan önce varsa eksiklikleri tamamlamanız yararınıza olacaktır. Arabanın göz göre göre yapacağı bir arızanın, daha seyahate başlarken sizi sıkıntıya sokma ihtimalini minimize etmiş olursunuz.

Uçakla yurtiçi veya yurtdışına gideceklere tavsiyeler

– Havalimanları gerek iç hatlar, gerekse dış hatlar olarak, kapasitenin çok üzerinde bir taleple hizmet veriyor. Tüm gidişler arefe ve bayramın birinci günü dönemlerinde gerçekleşirken, herkes ağırlıklı olarak bayramın son günü tatilden dönüyor. Bunun anlamı kapasitenin çok üzerinde gerçekleşen bu harekette, overbooking yani uçakta kapasite üstü rezervasyon alınması sonucu uçamama, uçaklarda 4-8 saate varan rötarlar, bagajların zaman zaman bir saate varan gecikmesi sıkça rastlanılan olaylardır. Bu gibi durumlara maruz kalındığında overbookingte uçak firması sizi bir başka uçakla da olsa uçurmakla yükümlüdür ve uçuracaktır. 6 saati geçen rötarlarda yeme-içme ikramlarında bulunurlar. Başınıza bu ve bunun gibi durumlar gelebileceğini düşünerek tam kapsamlı bir seyahat sigortası yaptırmadan bayramda yola çıkmayın.

– Gideceğiniz şehirlerin seyahatiniz boyunca gün gün hava durumunu gitmeden internet üzerinden mutlaka öğrenin ve hava koşullarına uygun kıyafetleri yanınıza alın, aksi takdirde sevimsiz bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.

– Kalp, tansiyon, şeker gibi tolere edilmesi mümkün olmayan rahatsızlıklarınız için düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınızı yanınıza alınız. Eğer yurtdışına gidecekseniz ilaçlarınızın ismini değil, ilacın etken maddesini ve kaç Mg olduğunu not etmenizde fayda var. Zira acil bir durum olduğunda eczaneye gittiğinizde aspirin dışındaki bütün ilaçların isimleri değişiktir ve kimse telaffuz ettiğiniz isimleri anlamayacaktır.

– Gerek yurtiçi gerekse yurtdışında gezerken, Türk tatilciler de ne kadar çokmuş diyeceksiniz. Bu doğal kalabalığa ve yurtdışındayken de Türkiye’de dolaşıyormuş edasına şimdiden hazırlıklı olun. Bilhassa bayramda yurtdışı olarak İtalya, Orta Avrupa, Balkanlar ve İspanya’yı tercih edenler bu olaya yakından şahitlik edeceklerdir.

– Seyahatiniz esnasında gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında, tur şirketi veya uçak firmaları tarafından verilecek hizmetlerde bazı aksamalar yaşanabilir. Ciddi bir sıkıntı olmadığı müddetçe, yaşananları serin kanlılıkla karşılayıp, kısa süreli seyahatinizi kendinize zehir etmeyin. Unutmayın stres yaşamaya değil, stres atmaya gidiyorsunuz ve seyahatteki 3-4 günün tadına doyasıya varmaya çalışın.

Yurtiçi veya yurtdışına giderken mutlaka seyahat acentenizden tam kapsamlı seyahat sigortanızı yaptırın. Uçağınızda rötar olsa, overbooking nedeniyle uçamasanız, bagajınız gittiği yerde kırılmış veya karışıklık nedeniyle çıkmamış olursa, hırsızlık, gasp gibi bir olayla karşılarsanız, yurtdışındayken turunuzu satın aldığınız acente iflas eder ve kalan servisi veremeyecek durumda olursa, siz seyahatteyken evinizde olabilecek yangın, sel vs. nedeniyle dönmeniz gerekirse, size verilen seyahat taahhüdü örneğin 5 yıldız otel yerine 3 yıldız olarak karşınıza çıkarsa, en önemlisi ciddi bir sağlık problemi yaşarsanız hava ambulansı dahil çok önemli servisleri alabilir, sağlık probleminden dolayı hastanede yatmanız gerekirse birinci derece bir yakınınızın yanınıza konaklama ve ulaşımı dahil ücret ödemeksizin gelebilmesini isterseniz, tam kapsamlı seyahat sigortası hepsine çözüm üretebilmektedir. Bu nedenle kişi başı 10-15 €uro gibi küçük maliyetler ile tüm aile bireylerinizi seyahatinizde sigortalamak size gönül rahatlığıyla seyahat imkânı sağlayacak, başınıza gelebilecek talihsizliklerde en azından bir teselli olarak sizi mutlu edecektir.

Sarp Özkar

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.