Kurban eti nasıl pişirilmeli?

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlar için beslenme yöntemlerini açıkladı. Şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp, damar, mide ve şeker hastalığı gibi sağlık problemi olanlar ile yaşlıların bayram süresince beslenmelerine dikkat etmelerini isteyen bakanlık, etlerin pişirilmesi konusunda özellikle haşlama ve ızgara yöntemlerin kullanılması gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bayramda şeker ve şekerli besinler ile et tüketiminin arttığı ifade edildi. Yeni kesilmiş hayvanların etindeki sertliğin hem pişirmede hem sindirimde zorluğa neden olduğuna dikkat çeken bakanlık, kurban etlerini hemen tüketmeyip buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgara yöntemiyle pişirilerek tüketilmesini istedi. Etle yapılan yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi gerektiği, ilave yağ kullanılmaması gerektiğini ifade eden bakanlık, etlerin iç sıcaklığının 75 derece olması gerektiğini kaydetti.

Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıkların insanlara bulaşabildiğini dile getiren Sağlık Bakanlığı, çok sayıda hayvanın kesilmesinin, kesim öncesi ve sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinin, kesilen hayvanlara ait etin tüketiminde gerekli hassasiyetin gösterilmemesinin birçok zoonoz hastalığın yayılmasına zemin hazırladığına dikkat çekildi.

Bazı zoonoz hastalıkların, çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı için etin kesinlikle çiğ ve az pişmiş olarak tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan bakanlık; hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamasında hijyen kurallarına riayet edilmesini istedi.

Sağlık Bakanlığı, kurban etinin saklanması konusunda ise şu önerilerde bulundu:

“Kurban eti; büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılması ve buzdolabının buzluk kısmında ya da derin dondurucuda saklanmalı.

Etin, dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturuyor ve bu da sağlığı tehdit ediyor. Bu nedenle çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı.

Etlerin oda ısısında açıkta bırakılarak değil, yine buzdolabının alt bölümünde çözülmesi sağlanmalı. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözülmesi beklenmeli. Etin çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, sağlık açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getiriyor.”

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.