Ramazanda diş bakımını ihmal etmeyin

Ramazanda diş bakımını ihmal etmeyin
Ramazanda diş bakımını ihmal etmeyin

Ramazanda büyün gün boyunca herhangi bir şey yenmediğinden, ağızda bakteri oluşumu artıyor. Uzmanlar, diş sağlığı için Ramazan boyunca diş bakımına daha bir özen gösterilmesini tavsiye ediyor.

Ramazan ayında tutulan oruçla yaklaşık 16 saat boyunca aç kalınması nedeniyle bakteriler için ağızda rahat ortam oluştuğu, bu durumun özen gösterilmemesi halinde diş hastalıklarını artırabildiği bildirildi.

Balıkesir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Zekai Kafaoğlu, yaptığı açıklamada, mikroorganizmaların vücuda giriş kapısının ağız olduğunu söyledi.

Yeterli özen gösterilmemesi durumunda mikroorganizmaların sadece ağız ve diş rahatsızlığıyla kalmayıp yol açacakları enfeksiyonla birçok hastalığa davetiye çıkarabildiğini dile getiren Kafaoğlu, bu yüzden ağız bakımının, temizliğinin küçük yaşlardan itibaren büyük önem taşıdığını anlattı.

İyi bir ağız bakımının etkili diş fırçalamayla yapılabileceğini ifade eden Kafaoğlu, ağızdaki bütün yemek artıklarının uzaklaştırılmasıyla istenen temizliğin sağlanabileceğini kaydetti. Kafaoğlu, özellikle ramazan ayında ağız ve diş temizliğinin büyük önem kaşıdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Diğer günlerde gece yatıp sabah kalkıyoruz. Sadece uyku zamanında yemek yemiyor, su içmiyoruz. Oruçluyken ise yaklaşık 16 saat aç kalınıyor. 16 saat hiçbir şey yiyip, içmiyorsunuz. Ağız, ortama açık ve sürekli mikroorganizmalar var. Bakteriler ağızda 16 saat boyunca rahat çalışıyorlar. Yemek tüketimi olmadığı ya da su içilmediği için bakterilerin pozisyonu, ağızdaki asitlik değişmiyor. Bakteriler, ağızda 16 saat boyunca eşit şartlarda, rahatlıkla faaliyet gösteriyorlar. Yemek artıkları, 16 boyunca çalışan bakterilerle dişlerde çürüğe dönüşüyor.”

Ramazan başladığı ilk hafta merkeze gelen sayısının azaldığını, ancak daha sonra normale döndüğünü ifade eden Kafaoğlu, “Bir hafta sonra aniden diş ağrıları ortaya çıkabiliyor. Bu durum, mikroorganizmaların, daha aktif çalışması ve çürüklerin ortaya çıkması ilgili” dedi.

“Elmasın kestiği diş minesini bakteriler eritiyor”

Ağız ve diş temizliğinin yeterli sağlanamaması durumunda bakterilerin, yemek artıklarını parçalayarak asit ürettiğini belirten Kafaoğlu, şunları kaydetti:

“Diş minesi çok serttir. Elmasla kesebiliyoruz, ama mikroplar o sert dokuyu eritiyor. Bakteri plağı oluşuyor. Diş eti rahatsızlıkları da ortaya çıkıyor. Kanamalar başlıyor, ağız sağlığı bozuluyor. Bu yüzden özellikle ramazan ayında ağız ve diş bakımını iki katına çıkarmak gerekiyor. Sahurdan sonra mutlaka diş fırçalamak lazım. Bakterilere 16 saatlik fırsat tanımayın. Normal fırçaların yanı sıra özellikle ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanılmalı. Bütün görünen, görünmeyen, iç ve diş yüzeyler mutlak fırçalanmalı, temizlenmeli. En az 5 dakika diş temizliği yapmak lazım.”

Kafaoğlu, her zaman olduğu gibi ramazanda da asitli yiyeceklerden uzak durulmasını önererek, “Sahurda şekerli, karbonhidratlı yiyecekler, daha az tüketilmeli. Peynir ve süt tüketimi dişler için önemli. Meyve sebzeler, sağlıklı dişler için de önem taşıyor” diye konuştu.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.