Dışarıda iftar için hijyen uyarısı

Dışarıda iftar için hijyen uyarısı

Sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında, dışarıda iftar yapanların özellikle besin zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları, güvenilir restoranları tercih etmeleri ve açıkta satılan besinleri almamaya özen göstermeleri isteniyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Daire Başkanlığı’ndan Diyetisyen Biriz Çakır, Ramazanın birkaç sene boyunca yaz aylarına denk geleceğine dikkati çekerek, özellikle sıcak havalarda artan besin zehirlenmesinin, halk sağlığını tehdit eden önemli hastalık olduğunu söyledi.

Zehirlenmelerin çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli gerçekleştiğini belirten Çakır, ancak zehirlenmeye yol açan besin ve kişiyle ilişkili faktörlerin etkisiyle bazen ağır seyrettiğini hatta ölümle dahi sonuçlandığını anlattı.

Çakır, zehirlenmelerin özellikle bebekler, çocuklar, gebeler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha ağır seyrettiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Besin zehirlenmelerine neden olan etmenler kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, metaller, tarım ilaçları, deterjanlar, plastikler, parazitler ve mikroorganizmalardır. Mikroorganizmalar içinde özellikle bakteriler, besin kaynaklı pek çok hastalığın temel sorumlusudur.

Bakteriler gözle görülmeyen mini canlılardır. Deride, tırnaklarda ve her türlü yüzeyde bulunabilirler. Bakterilerin 2 bini yan yana geldiğinde bir toplu iğne başı büyüklüğe ulaşır ve mikroskopta ancak bin kez büyütüldüğünde gözle görülebilir.

Sıcak yaz mevsiminde Ramazan ayında zaman zaman ev dışında iftar yapmayı veya iftar sonrası ara öğün tüketmeyi tercih edenler, açıkta satılan besinleri almamaya, güvenilir olmayan restoranlarda iftar yapmamaya özen gösterilmelidir”

“Sıcak havalarda besinler buzdolabında saklanmalı”

Bakterilerin üremek için et, süt, tavuk, balık, yumurta gibi protein yönünden zengin besinleri tercih ettiğini vurgulayan Çakır, şunları kaydetti:

“Bu nedenle proteinden zengin besinler, potansiyel tehlikelidir. Hastalık yapıcı bakterilerin en iyi çoğalabildikleri sıcaklık aralığı 5-65 derece arasıdır ki bu sıcaklıkta bırakılan potansiyel tehlikeli bir besin, uygun zaman zarfında besin kaynaklı hastalıklara ve zehirlenmelere neden olabilecek duruma gelir. Bu nedenle besinler, bu sıcaklıklarda buzdolabında saklanmalıdır.”

Çakır, temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı madde bulundurmayan besini “güvenli” olarak tanımladıklarını ifade ederek, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşların da tüketiciye güvenli besin sunmakla yükümlü olduğunu söyledi.

Vatandaşların, Ramazan ayında ev dışında oruç açmak istediklerinde, gidecekleri mekanın gerekli hijyen koşullarını sağlayarak, güvenli besin sunan işletme olmasına dikkat etmesi gerektiğini belirten Çakır, şunları kaydetti:

“Bunun yanı sıra, evde olduğu gibi ev dışında da yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir menü tercih edilmesi gerekir. İftar menüsünde 4 temel besin grubu yer almalı, bu temel besin grupları süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller grubu, sebze ve meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubu.”

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.