Hamilelere tatil hazırlığı tüyoları

Tatil herkes gibi hamilelerin de hakkı ama onların bu haklarını dikkatli kullanmaları gerekiyor. Seçilecek mekân, güneşlenilecek saat ve süre, anne ile bebek sağlığı için önem taşıyor. İşte tatil planı yapan anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler…

Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Ünitesi’nden Dr. Alper Mumcu, tatil planı yapan anne adaylarının dikkat etmesi gereken noktaları açıklayıp merak edilen soruları cevaplandırdı…

Tatil planı yaparken anne adayının sağlığında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Gebeliğin erken dönemlerinde kanama ve düşük riski bulunanlarda seyahat etmek sakıncalıdır. Böyle bir durumda kanamanın şiddetine göre ev istirahatından kesin yatak istirahatına kadar değişen önlemler gerekli olabilir. İleriki dönemlerde ise suyun gelmesi, kanama olması, erken doğum kasılmalarının varlığı gibi durumlarda da seyahat etmek kesinlikle sakıncalıdır.

Tatil planı yapılırken öncelikle tarihler önceden belirlenmeli ve konu ile ilgili olarak gebeliği takip eden doktor ile görüşülerek onayı alınmalıdır. Genel olarak çok zorunlu olmadıkça son üç ay içinde tatile çıkmamak daha uygundur.

Seçilen tatil mekânının özellikleri nasıl olmalı?

Bu konuda kesin bir şey olmamakla birlikte genelde temiz, mutfağı güvenilir ve odalarda havalandırma tertibatı iyi olan tesislerin tercih edilmesinde yarar vardır. Öte yandan tesiste kısa sürede ulaşılabilecek bir doktor ve yakın çevrede gerekli donanıma ve personele sahip bir hastane olması avantajlıdır.

Deniz ve güneşin anne adayına yarar ve zararları nelerdir?

Gebelik sırasında yüzme sporu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunların en başında temizliğinden emin olunmayan sulara girmemek geliyor. Gebelik öncesinde düzenli olarak yüzen kadınlar, daha önceki programlarına devam edebilirler. Ancak gebeyken ilk kez denize girecekler biraz daha dikkatli olmak zorunda.

Güneşlenirken nelere dikkat edilmeli?

Hamile kadının cildi daha hassastır. Hamilelik sırasında derinin rengini ver en melanini salgılayan hücreleri etkileyen melonosit stimüle edici hormon düzeyleri yükselir. Eğer yüzünüzde cholasma adı verilen gebelik maskesi oluşmuşsa yani düzensiz ve koyu renk değişiklikleri görülüyorsa bu durumda siz de güneş ışınlarına ve ultraviyoleye karşı aşırı duyarlısınız demektir.

Bu durumda cildiniz güneş ışınlarına her zamankinden daha fazla ve daha şiddetli cevap verecektir. Güneş altında uzun süre geçirmeniz hem vücut sıcaklığınızın aşırı artmasına hem de vücudunuzdaki suyun azalmasına neden olabilir. Tüm bu nedenler den dolayı hamileyken uzun sür e güneş altında kalmanız önerilmez.

Ne kadar süre suda kalınabilir?

Öncelikle suya girmeden önce vücudu ısıtmak, yavaş yüzmek gerekiyor. Gebeliğinin ilk 3 ayında bulunanlar için günde 20 dakika yüzmek yeterli. İkinci 3 aylık dönemde ise su eklem ve bağları destekleyerek bel ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı oluyor. Bu dönemde daha önceki yüzme alışkanlıkları aynen devam edebilir. Son dönemlerde ise yüzmeye devam etmekte herhangi bir sakınca yok.

Mayo ve güneş koruyucu seçimi

Hamile kadınların direkt güneş altında kalmaları önerilmez. Mutlaka gölgede ve tercihen üzerilerinde t-shirt ile dinlenmeleri daha uygundur. Yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır. Yaz aylarında ve özellikle plajda su kaybı her zamankinden fazla olacağından sıvı alımına azami dikkat göstermek gereklidir. Vücudu fazla sıkmayan, gebeler için tasarlanmış mayoları kullanmak gerekiyor.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.