Liposuction ile ilgili doğrular-yanlışlar

Yağ emme metodu, estetik konusunda en çok merak ettiğimiz, bir o kadar da yanlış bilgiye sahip olduğumuz konuların başında yer alıyor.

Hangimizin vücudumuzun her hangi bir yerinde gözümüze hoş gelmeyen, kurtulmak istediğimiz bölgeler yok ki? Liposuction ile bu fazlalıklardan kurtulacağımızı biliyoruz ama, bu yöntem hakkında kafamızda yanıtlayamadığımız bir dizi soru var. JFK İstanbul Hospital Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sina Mengi, bu sorularınızı yanıtlıyor.

Liposuction sonrası belirli bir süre geçip kilo alındığında liposuction yapılan bölgelerde diğer bölgelerden daha çok yağlanma oluşur.

Yanlış: Liposuction sonrası kişi kilosunu koruyabilirse, formunu da uzun yıllar koruyabilir. Kilo alacak olursa liposuction yapılan bölgelerdeki yağlanma diğer bölgelerdeki yağlanmadan farklı olmayacaktır.

Liposuction ameliyatlarından sonra yaptırılacak olan masaj faydalıdır.

Doğru: Liposuction ameliyatları sırasında yağlar parçalanmakta ve bu yağların büyük bir kısmı dışarı alınmaktadır. Bu işlem sırasında birbirinden ayrılan dokuların ameliyat sonrası birbirine kaynaması sırasında masaj yüzeysel kan dolaşımını arttırarak iyileşmeyi artırıcı bir etki yapmaktadır.

Liposuction ameliyatı olmak istemeyen bir kişi mezoterapi ve benzeri yöntemlerle vücudundaki fazla yağlardan kurtulabilir.

Yanlış: Liposuction vücuttaki fazla yağlardan kurtulmak için uygulanabilecek ve kısa sürede sonuç alınabilen tek yöntemdir. Mezoterapi veya vücut yüzeyinden uygulanan diğer bütün yöntemler hem uzun süreler gerektirmekte hem de sadece deri altındaki yağın bir miktarının incelmesini sağlayabilmektedirler. Bu yöntemlerle cildin üzerindeki birtakım problemler giderilebilir, belki çok az bir miktarda toparlanma sağlanabilir ancak hiçbiri liposuctionun alternatifi değildir.

Liposuction yaptıran bir kişinin ameliyat sonrası korse giymesi şarttır.

Doğru: Liposuction ameliyatı sırasında yağların vücut dışına alınabilmesi için metal kanüllerle cilt altındaki derin yağ dokusu parçalanır, bu işlem sırasında birbirinden ayrılan dokuların ameliyat sonrası birbirine sağlıklı yapışabilmesi için korse kullanımı zorunludur. Korse her bölgeye eşit basınç uyguladığından yapışmanın daha düzgün olmasını sağlamaktadır.

Liposuction ile 8-10 kilo yağ alınabilir.

Yanlış: Yöntemin uygulanabilirliği açısından doğru, ancak estetik sonuç açısından yanlış. Aşırı şişman bir kişiden 8-10 kilo yağ almak mümkündür ancak ameliyattan sonra cilt dokusunun alttaki dokuya fazlalık yapmadan yapışabilmesi mümkün değildir. Liposuction da bir estetik ameliyat olduğuna göre, ameliyat sonrası estetik olmayan bir görünüm bir hekim tarafından kabul edilemez. Bu aşamada tartışma liposuction bir zayıflama yöntemi midir, yoksa bir kontür düzeltme yöntemi midir noktasına gelir. Oysa liposuction ideal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın kişilere yapılması gereken bir kontür düzeltme yöntemidir bu nedenle 3-4 litre’den fazla yağ alınması sakıncalıdır.

Liposuction sonrası yapılan bölgelerde şişlik ve morluk olması kaçınılmazdır.

Doğru: Bu yöntem ciltte açılan 1 cm’lik deliklerden metal kanüllerle girilerek el yordamıyla yapılan yani kapalı bir ameliyattır. Sistem kapalı olduğu için ameliyat sırasında bölgedeki damarları görmek ve bunları zedelemeden ameliyata devam etmek mümkün değildir. Yağ dokusunun parçalanması esnasında yağ dokusunu besleyen kılcal damarların da bir kısmı parçalanacağından, ameliyat sonrası oluşan kanamaya bağlı şişlik ve morluk kaçınılmaz sonuçlardır. Ancak bunlar birkaç gün içinde süratle kaybolurlar.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.