Oruç psikolojiyi olumlu etkiliyor

Oruç psikolojiyi olumlu etkiliyor
Oruç psikolojiyi olumlu etkiliyor

Sıcaklardan etkilenilmediği taktirde oruç tutmanın insan psikolojisi üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu ifade eden uzmanlar, orucun ruh sağlığının korunmasına önemli bir katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Psikiyatrist Prof. Dr. Verimli: “Sıcaklardan korunulduğu taktirde orucun insan psikolojisi üzerinde olumlu etkisi var”

Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, ramazanın yaz aylarına denk geldiğini belirterek, “Sıcaklardan korunulduğu taktirde orucun insan psikolojisi üzerinde olumlu etkisi var. Dürtüleri denetleyici olma noktasında oruç, ruh sağlığının korunmasında önemli bir ibadettir” dedi.

Verimli, İslam’da oruç tutmanın özellikle insanların kendi iç disiplinlerini sağlamaları ve en güçlü dürtülerini kontrol altına almaları bakımından önemli olduğunu söyledi.

Verimli, insanın en güçlü dürtülerden birincisinin beslenme, ikincisinin cinsellik, üçüncüsünün saldırganlık ve dördüncüsünün kaçma dürtüleri olduğunu anlatarak, “Dolayısıyla orucu, beslenme ve cinsellik dürtüsünün kontrol edilmesini sağlayan önemli bir davranış terapisi ajanı gibi düşünmek gerekir. İnsan egosunun ve ego fonksiyonlarının son derece kullanılabilecek şekilde oluşmasında en önemli katkılardan biri oruçtur. Oruç, dinsel anlamda sağlıklı birey elde edip sağlıklı topluma ulaşma amacını güden ibadetlerden biridir” şeklinde konuştu.

Orucun bazı hastalıklarda ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkati çeken Verimli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Beslenmeyle ilgili hormonal bozukluklarda oruçta çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle sıcaklarda aç kalındığında ciddi birtakım metabolik sorunlar söz konusu olabilir. Metabolik sorunlar, şeker düzenlemesinden sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi ana elementlerin düşüşüne ve onların yerine konmamasıyla ortaya çıkan problemlerdir. Bu nedenlerle sıcak ve oruç birleşirse, ciddi bir biçimde birtakım rahatsızlıklara sebep olabilir. Ancak sıcaktan korunmak şartıyla oruç tutulabilir.”

Verimli, oruç tutarken sıcaktan korunmanın önemine işaret ederek, sıvı dengesi açısından sahurda sıvı alımının yeterli ölçüde alınması gerektiğini vurguladı.

Akli dengesi yerinde olmayanların dinen oruç ibadetinden muaf olduklarını hatırlatan Verimli, “Hafif depresyonlar, aile sorunları, stres faktörleri gibi olaylarda kişiliğinin gücünü arttırması yönünden oruç tutan kişi, karakter ve kişilik bakımından dürtülerini denetleyebilir. Dürtülerini denetleyebilmek anti-sosyal kişilik yapısı bakımından son derece önemlidir. Dürtüleri denetleyici olma noktasında oruç, ruh sağlığını korunmasında önemli bir ibadettir” ifadelerini kullandı.

“Sıcak havanın psikiyatrik hastalıklara olumsuz etkisi oluyor”

Prof. Dr. Verimli sıcak havanın psikiyatrik hastalıklara olumsuz etkisinin olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Sıcaklık, fiziksel şartlarda oluştuğunda şizofreninden depresyona pek çok psikolojik rahatsızlık olumsuz yönde etkilenir. Ayrıca sıcaklığın fazla olması, vücutta metabolizmada oluşan sodyum, potasyum ve kalsiyumla ilgili dengeleri rahatsız ettiğinden insanlar sıcakta strese açık hale gelirler. Dürtü kontrolünü sağlamakta zorlanırlar. Sıcakların insanların ruh sağlığı için genelde olumsuz yönde etkisi vardır.”

Sıcak havanın oruç tutmaya engel bir durum olmadığının altını çizen Verimli, sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlığı yerinde olan vatandaşlar, kendilerini sıcaktan koruyarak orucunu rahatlıkla tutabilir” dedi.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.