Pilatesle karın kaslarınızı güçlendirin

Uzmanlar, pilatesin karın ve bel bölgesindeki kasları güçlendirerek iskelet yapısının dik durmasını sağladığını söylüyor. Türkiye’de özellikle son birkaç yıldır çok revaçta olan spor dallarından biri olan pilatesin geçmişinin, İkinci Dünya Savaşı’na kadar uzandığı biliniyor.

Savaş zamanında yaralanan askerlerin hastaneden pilatesle tedavi edilerek, çok çabuk cepheye dönmelerinin sağlandığını hatırlatan Pilates uzmanı Tanju Dokur, pilatesin temelde bütün spor hareketlerini içerdiğini ifade etti.

Dokur, pilatesin diğer sporlardan en farklı özelliğinin daha çok minder üzerinde, toplarla yapılan egzersizleri olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu egzersizlerden en önemli faydalarından biri karın ve bel bölgesindeki kasları güçlendirerek iskelet yapımızın dik durmasını sağlıyor ve ömrümüzde hiçbir zaman bir ağrıyla veya rahatsızlıkla, bir romatizmal ağrıyla karşılaşmıyoruz. Pilatesin herhangi bir yaşı yok. Tam tersine spor olmasının yanı sıra bir tedavi yönü çok yüksek olan bir dal.”

Ünlülerin sporu pilates
Pilatesin, birçok ünlü tarafından yapılmasının yayılmasında etkin olduğunu söyleyen Dokur, Madonna, Ajda Pekkan ve Sezen Aksu gibi birçok ünlünün pilates yaptığını belirten Dokur, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pilates ile daha üçüncü derste vücuttaki farklılığı hissediyorsunuz. İlk size verdiği cevap karın kaslarının çok çabuk sertleşmesi. Şöyle bir yanlış durum da var. Pilates kilo vermek için uygulanacak bir spor dalı değil. Tam tersine sıkılaşmaya yönelik bir spor dalı.

Kişi kilo vermeyi düşünüyorsa, bunu yapacak kişilere biz pilatesten önce veya yarım saat sonra kardiyo (yavaş tempoda ve sürekli olarak yapılan egzersiz) kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

Pilatesle kilo vermeyebilirsiniz, ama 1-2 beden fark edebilirsiniz. Pilates, bayanların spor dalı olmaya başladı, ama böyle bir kavram yok. Pilates, bayan-erkek herkesin yapabileceği bir spor dalı. İçinde gerdirmeye, esnetmeye yönelik hareketler var. Siz üçüncü dördüncü derste, birinci derste hiç yapamadığınız hareketi yapabiliyorsunuz.”

Pilates nedir, faydaları nelerdir?
Pilates, Doğu ve Batı felsefelerini barındıran yoga, dans, dayanıklılık-kuvvet antrenmanlarından ve jimnastikten parçalar taşıyan bir metottur. Joseph Pilates tarafından 1920 yılında zihni ve vücudu ilişkilendirmek, çalıştırmak amacıyla geliştirilmiştir.

500’ e yakın kontrollü hareketler içeren egzersiz yöntemi dayanıklılık, esneklik ve kas gelişimi ile vücudun hareket kabiliyeti ve vücut duruşu (posture) geliştirilmektedir.

Pilatesin diğer egzersizlerden farkı yöntemi ve uygulama biçimidir. Pilates, zihni vücut hareketlerine, karın-sırt bölgesini geliştirmeye, vücut koordinasyonu kazanmaya odaklamaktadır.

Pilates sizi asla yarı yolda bırakmaz
Pilateste tüm vücut çalıştırılmaktadır. Karın-sırt (core) bölgesini çalıştıran, omurganın dayanıklılığını arttırmaya ve eklemlerin hareket kabiliyetini geliştirmeye yönelik hareket zincirlerinden oluşur.

“Bu egzersiz sistemi ile zihinsel ve fiziksel olarak yenilenmiş hissedersiniz” Özetlemek gerekirse Pilates core bölgesini geliştiren, kasların dayanıklılığını arttıran, vücut duruşunu düzelten mükemmel egzersizleri içerir.

Pilatesi kimler yapabilir?
Pilates egzersizleri her yaştan insanın rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz sistemdir. Ayrıca Pilates egzersizleri engelli bireyler adapte edilebilir böylece fiziksel ve zihinsel rahatlama, uyum ve vücut farkındalığı sağlanabilir. Dansçılar ve sanatçılar tarafından özellikle tercih edilmektedir çünkü kas gelişimini sağlarken kasları
kalınlaştırmadan sıkı bir görüntü sağlamaktadır.

Ayrıca pilates duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde, sakatlık rehabilitasyonunda etkili olarak kullanılabilmektedir. Hamile kadınlarda konsantrasyon ve nefes çalışmalarından programlı olarak yararlanabilirler.

Özetle pilatesin faydaları:
– Sıkı ve kuvvetli karın kasları sağlar.
– Kuvvetli ve esnek kaslar oluşturur.
– Vücut duruşunu destekler.
– Kas kontrolünü sağlar.
– Dolaşım sistemini etkileyerek rahatlamayı sağlar.
– Fiziksel uygunluk düzeyini arttırır.
– Sakatlanma riskini azaltır.
– Konsantrasyon gücünü arttırır.
– Atletik performansı arttırır.
– Kendine güveni geliştirir.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.