Saç dökülmesinin nedenleri ve tedavisi

Saç dökülmesinin nedenleri ve tedavisi
Saç dökülmesinin nedenleri ve tedavisi

Sağlıklı ve gür saçlara sahip olmak herkesin hayaliyken pek çok nedenden dolayı hem kadınlarda hem de erkeklerde hayatlarının bir döneminde saç dökülmesi problemleri görülebiliyor.

Sağlıklı ve gür saçlara sahip olmak herkesin isteği ancak pek çok sebepten dolayı kadın, erkek fark etmeden, hayatının bir döneminde saç dökülmesi sorunuyla karşılaşıyor. Sağlıksız beslenme, stres, hava kirliliği gibi pek çok sebepten dolayı saç dökülmelerine sıklıkla rastlanabiliyor.

Kalıtsal ya da dış faktörler sebebiyle erkeklerin % 50’si, kadınların ise yaklaşık % 40’ı saç dökülme sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

Saç dökülmesinin nedenleri

Saç dökülmelerinin genel sebebi, saçların incelmesi, büyüyen saçların azalması ve dinlenme fazındaki saçların artışından meydana geliyor. Saç dökülmeleri erkeklerin tepe ve alın bölgelerinde oluşurken, kadınların ise tepe bölgesinde kısmi saç dökülmeleri oluşuyor.

Kadın ve erkekler arasında saç dökülme bölgeleri farklılık gösterdiği gibi saç dökülme sebepleri de birbirinden farklı. Erkeklerin saç dökülmeleri hormonal sebeplerden kaynaklanırken, kadınların stres ve gerginlikten saçları dökülüyor.

Kadınların saç dökülme dönemi dinlenme fazındayken meydana geliyor. Gebelik, emzirme dönemi, ilaç tedavileri, doğum kontrol hapları, kansızlık, demir eksikliği ve psikolojik olaylar gibi sebeplerden dolayı saçlar dökülmeye başlıyor.

Saç dökülmelerinden şikâyet eden kadınlar, öncelikle ayrıntılı bir muayene ile birlikte çekme testi (pull test) ve saç telinin mikroskopik incelenmesini yaptırması gerekiyor. Saç dökülmesinin nedeni olarak asıl teşhis konulmadan tedaviye başlanması yanlış olacaktır. Bu yüzden ayrıntılı bir tetkikten geçilmesi gerekiyor.

Kansızlık, doğum kontrol hapları, emzirme dönemi gibi sebeplerin dışında; perma, boya, gerekli saç bakımının yapılmaması gibi sebeplerden dolayı da kadınlar saç dökülmeleriyle sıklıkla karşı karşıya kalıyor. Yine saç diplerinin ve uçlarının hasar görmemesi, kırılmaması ve yıpranmaması için çok fazla saçı gererek toplamak, at kuyruğu şeklinde toplamaktan kaçınmak gerekiyor.

Saç dökülmesi nasıl önlenir?

Saç kırılmalarının önlemek adına, özellikle saçlar ıslakken daha kırılgan olduğu için havlu yardımıyla kurutmamalısınız. Saçlarınızı tararken fırçalar kullanmak yerine geniş ağızlı taraklar tercih ederseniz saç dökülmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Özellikle sonbahar aylarında, havaların soğumasıyla birlikte daha fazla dökülen saçlara bu dönemlerde daha fazla bakım yapmalısınız.

Saç dökülmelerini önlemek için ilaç kullanmayı tercih etmeyenler doğal yollarla da saç dökülmesini en aza indirebilirler.

Saçlarınıza düzenli bakım yaparak, yeşil çay, ısırgan otu, B6 vitamini, çinko, papatya, yumurta sarısı ve akı gibi doğal yöntemler uygulayarak da saç dökülmelerini önleyebilirsiniz.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.