Somnolans sendromu nedir?

Somnolans sendromu nedir?
Somnolans sendromu nedir?

Somnolans sendromu, genellikle radyoterapi tedavisi sonlandıktan sonraki altı ila on hafta içinde meydana gelen ve radyoterapinin daha geç etkileri olan bir şikayetler grubuna verilen isimdir.

Somnolans sendromu, radyoterapinin daha geç etkileri olan bir şikayetler grubuna verilen addır. Genellikle tedavi sonlandıktan sonraki altı ila on hafta içinde olur. Bu etkiler, beyne radyoterapi almış olan ya da kemik iliği nakli öncesinde tüm vücut ışınlanması (TBI) almış olan erişkin ya da çocuk hastalarda geçişir.

Yaklaşık bir hafta kadar kendinizi oldukça yorgun, uykulu, kendinizde değilmiş gibi bazen de, depresyonda hissedeceksiniz. Her şey size çok büyük bir efor gerektiriyormuş gibi gelecek, o zamana dek yapmakta olduğunuz ufak şeyler bile.

Somnolans sendromu engellenebilir mi?

Bu sendromun gelişmesini engellemenin ya da geliştikten sonra tedavi etmenin herhan­gi bir yolu bulunmamaktadır. Bu kalıcı bir durum değildir ve kanserinizin geri döndüğü anlamına gelmemektedir. Yine de, eğer gelişmesini beklemediğiniz halde gelişirse, korkutucu olabilir. Doktorunuz, radyografikerler ya da hemşireler, size somnolans riskinizin olup olmadığını söyleyeceklerdir.

Somnolans nedir?

Somnolans, uykuya eğilim olarak da adlandırılır. Uyanıklık bozukluğunun en hafif derecesi olarak kabul edilir.

Somnolanstaki hastayı kolay uyandırabilirsiniz, sorulan sorulara anlamlı cevaplar verir. Basit sorulara ya da emirlere cevap verebilir, basit hareketleri yapabilir. Örneğin bardağı eline verip “Su iç” dediğinizde, su içebilir. Ancak, kendi haline bıraktığınızda yeniden uyuma eğilimindedir.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.