Tükettiğimiz besinler psikolojimizi etkiliyor

Tükettiğimiz besinler, beynimizde bir sinir hücresinden diğer bir sinir hücresine ve oradan da uyarının türüne göre beynimizi ilgilendiren emir merkezine ulaşır. Kimyasal mesajları taşıyan nörotransmiterlerin üretiminde veya serbest bırakılmasında, yediğimiz besinlerin büyük etkisi vardır.

Beynin aktiviteleri
Nörotransmiterler; beynin emir merkezine vücudun istemleri olan tokluk, açlık, acı, endişe gibi uyarıları iletmekle yükümlüdür. Sıcak bir maddeye dokunduğumuz anda, nörotransmiterler elimizin yandığını ve daha sonra acı hissedeceğimizi, elimizi o sıcak yerden bir an önce çekmemiz gerektiğini beynimizin refleks merkezine iletir ve beyin de bunu hareket kaslarımıza aktarır. Bu mesaj alınır alınmaz, hemen elimizi sıcak olan yerden hızla çekeriz. Yiyeceklerin de bu aktivitelerde büyük payı olduğunu, bu araştırma ile daha iyi anlayabiliyoruz. Proteinler sindirim sırasında aminoasitlere parçalanırlar. Bu aminoasitlerle oluşan nörotransmiterler, uyanık kalmamıza ve enerjimizi artırıp tamamen kullanmamıza neden olur. Proteini yüksek gıdaların başında balık, et yumurta ve kümes hayvanları geliyor.

İyi bir sakinleştirici
Kötü ününe rağmen, kafein size iyi gelebilir. Depresyonun ilaç tedavisine gerek olmayan türlerinde; alınan bir miktar kafein iyi bir antidepresan olabilir. Her gün, artmayan hafif dozda alınan kafein, etkili bir sakinleştiricidir. Günde 1 ya da 2 fincan kahve sizi rahatlatabilir, fakat daha fazla kullanıldığında yan etkileri kendisini gösterir.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.