Uykusuzlara uyku kürü tavsiyeleri

Nedenleri farklı olsa da, uykusuzluk hemen hepimizde aynı tabloya neden oluyor; yorgun geçen günler, hatta gelişen bazı sağlık sorunları! Eğer siz de, bin bir güçlükle uykuya dalıyor ve sabahları dinlenemeden gözlerini açıyorsanız, uyku kürü sorununuza çözüm olabilir.

Sabaha kadar deliksiz bir uyku için kimilerimizin perdeleri çekip, ışıkları kapatması yeterli gelirken, kimilerimizin ise zor bir mücadeleye girmesi gerekiyor. Üstelik uzmanlara göre; toplumun yaklaşık yüzde 90’ı, hayatının bir döneminde, uykusuzluk problemiyle karşılaşıyor, üçte biri de, haftanın birkaç gecesini istediği gibi uyuyamadan geçiriyor.

Çağımızın en önemli sorunlarından biri olan uykusuzluk, günlük yaşantımızı olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra, sağlığımızı da ciddi ölçülerde etkileyebiliyor. Siz de geceleri uyuyamamaktan yakınmaya başladıysanız, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hakan Kaynak’ın tavsiye ettiği uyku kürü ile deliksiz bir uyku şansını elde edebilirsiniz. Ancak bu kürü uyguladığınız halde uykusuzluk sorununuz hala devam ediyorsa, bu tablonun kronikleşmemesi için hemen bir uzmana başvurmayı ihmal etmeyin.

Uykuya hazırlayan besinler

Yulaf Unu: İçeriğindeki melatonin sayesinde sizi iyi bir uykuya hazırlayabiliyor.

Keten Tohumu: Süt veya yoğurt içine katabileceğiniz 2 kaşık keten tohumu, Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için moralinizin yükselmesine katkıda bulunabiliyor.

Muz: Seratonin ve melatonin dışında da magnezyum içeren muz, kaslarınızı gevşetip sizi rahatlatıyor

Ilık süt: İçeriğindeki triptofan sayesinde beyninizi yatıştırarak daha sağlıklı bir uykuya dalmanıza yardımcı oluyor.

Badem: Hem tripofan, hem de uygun ölçüde içerdiği kalsiyum sayesinde kaslarınızın rahatlamasına yarıyor

Kepek Ekmeği: Bal kattığınız çayınızla birlikte yiyeceğiniz bir ince dilim kepek ekmeği, tripofan ile beyne “uyku vakti” … mesajını yolluyor.

Papatya Çayı: Papatya çayının sakinleştirici özelliği bulunuyor.

İşte adım adım yapmanız gerekenler

1. Uyku kürüne motivasyon sağlamak için kolları sıvayın. Örneğin, alışverişe çıkıp kendinize güzel bir çarşaf takımı veya gecelik alabilirsiniz.

2. Odanın ışık düzeni, yatağın sertliği ve yastığın yüksekliği konusundaki tercihler hiç kuşkusuz kişiden kişiye değişiyor. Ancak ortak bir şey var ki; o da eskimiş bir yatağın kaliteli uykuyu engellemesi. Öncelikle yatağınızın ortopedik olmasına özen gösterin ve yastığınızın da rahat olduğundan emin olun. Unutmayın ki ışık ve ses uyku kaçırabilir. Peki ya sizin yatak odanız gereğinden fazla aydınlık olabilir mi? Hemen kontrol edin; deliksiz bir uyku için odanızın karanlık, rahat ve sessiz olmasına özen gösterin. Koyu renkli perdelerle odanızın loş olmasını sağlayabilirsiniz.

3.Bazıları sıcak ortamda yatmayı sever, bazıları ise serin odada yatmayı tercih eder. Ancak yapılan araştırmalar; vücut ısısının gece düştüğünü gösteriyor. Bu nedenle uyku öncesinde vücut ısınızı yükseltecek ılık veya sıcak bir banyonun ardından serince bir odada yatmanız, uyumanızı kolaylaştırır.

4. Kafeini yatmadan 4-6 saat önce kesmeye dikkat edin. Aklınızda bulunsun, öğlen içtiğiniz bir fincan kahve bile sizi gece uyutmayabilir. Uyku kalitenizi olumsuz yönde etkileyeceği için daha az siyah çay ve kahve tüketin. Ayrıca, uyku kalitesini bozan önemli faktörlerden biri olan sigarayı da bırakın. Yatmadan önce sigara içtiğinizde kendinizi gevşemiş gibi hissetseniz de nikotin bir süre sonra uykusuzluğa yol açabilir. Siz de gece yarısı ayağa dikilmek zorunda kalabilirsiniz.

5. Akşam saatlerinde tüketeceğiniz aşırı miktarda yemek midenizi rahatsız ederek gece uyumanızı engelleyebilir. Dolayısıyla bu öğünde sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye dikkat edin. Yemekten sonra tatlı yeme alışkanlığınızdan da artık vazgeçin. En önemlisi de akşam 20:00’den sonra yemek yemeyin. Akşam aşırı miktarda sıvı almanız da hem midenizi rahatsız eder, hem de gece sık sık idrara çıkma ihtiyacıyla uyanmanıza neden olabilir.

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.