Stresi önlemek için yapabilecekleriniz

Bilim adamları yaptıkları araştırmalarda, yediğimiz besinlerin oluşumunda bulunan bazı maddelerin ve hayatımızda yaptığımız bazı eylemlerin psikolojimiz üzerinde etkili oldukları sonucuna vardı. Buna göre; proteinler enerji, folik asit mutluluk veriyor, karbonhidratlar ise stresi azaltıyor.

Yiyecekler

Yapılan araştırmalar muz, domates ve çinko içeren yiyeceklerin kişiler üzerinde sakinleştirici etki yarattığını gösteriyor. Fakat bunlar içinde en popüleri kısa sürede mutluluk hormonu salgılamayı sağlayan çikolata. Çikolatanın yüksek kalorisinden kaçınmak isteyenler ise stresli anlarında salep içmeyi deneyebilirler.

Akupunktur

2500 yıldan fazla süredir kullanılan bu yöntem stresi azaltmanın yanı sıra sigarayı bırakma, zayıflama ve birçok hastalığın yan tedavisinde olumlu sonuçlar veriyor

Papatya çayı

Doğada benzer sakinleştirici etki gösteren bitkilerin çayları arasında en popüler olanı papatya çayı. Papatya bitkisinin içeriğindeki özel yağlar beyin ve sinir sistemi üzerinde sakinleştirici ilaçların etkisini gösteriyor.

Arkadaşlar

Sıkıntılı anlarını arkadaşlarıyla paylaşanların yalnız baş etmeye çalışanlara göre stresten daha az etkilendikleri bilimsel araştırmalar tarafından da destekleniyor. Uzmanlar bu nedenle olumlu bakış açısı olan arkadaşları seçmenizi öneriyor.

Hobiler

Yaşam tarzınıza, özel yeteneklerinize ve ilgi alanlarınıza göre bir hobi edinmek stresi yenmek için en etkili yöntemlerden biri. Eğer seçtiğiniz hobiye zaman ayırma konusunda endişeleriniz varsa ilgili kurslara giderek düzenli takip etmeye kendinizi zorlayabilirsiniz.

Müzik dinlemek

Geçmişte ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan müzik dinlemek, yapılan araştırmalara göre de kasları gevşetiyor, sakinleştiriyor ve mutluluk hormonu salgılanmasını sağlıyor

Gülmek

Gülmek kan basıncını düşürerek, kalp krizi geçirme riskini düşürüyor. Stresli zamanlarda kahkahalar ile gülmek zor bile olaylara esprili bir bakış açısıyla yaklaşmak, mizah yazıları okumak ya da komedi filmleri izlemek öneriliyor.

TV izlemek

Yoğun geçen günün ardından televizyonun karşısına geçmekten sıradan olduğu için şikayet etseniz de uzmanlar bunun bir tür terapi olduğunu söylüyorlar. Renkli görüntüler akarken siz stres yaratan konulardan uzaklaşarak vücudunuzu stresten önceki dengesine kavuşturuyorsunuz.

Uyku

Sinir sisteminin üzerindeki etkisi çok büyük olan uyku düzeninizin bozulması stres eşiğinizi düşürerek, anlık olaylardan bile çok daha büyük hasar almanızı sağlayabiliyor. Bunun için uykunuzu düzenlemeli ve çok stresli anlarınızda kısa süre uyumaya çalışmalısınız.

Hayal kurma

Gözlerinizi kapatıp en çok olmasını istediğiniz şeyi düşünmek vücudunuzda mutluluk hormonu salgılayarak, kaslarınızı gevşetiyor. Gerçekçiliği yitirmeme koşuluyla hayal gücünü geliştirmek stresle iyi bir baş etme tekniği.

Meditasyon

Meditasyon, yoga gibi teknikler stresten arındırmanın yanı sıra karşılaşılan stres yaratan durumlar karşısında da daha sakin bir tavır almayı sağlıyor.

Organizasyon

Yetiştirmeye çalıştığınız bir iş için yeterince stresli iken aradığınız eşyaları bulamamak sizi bu anda daha da çaresiz ve stresli kılacaktır. Program yapan, sürekli not alan ve düzenli olan insanların hayatlarında stresin yerinin diğerlerine göre daha az olduğu belirtiliyor.

Egzersiz

Özellikle yürümek ve koşmak gibi egzersizler enerjinizi atmanızı sağlıyor ve bu sırada salgılanan hormonlar sayesinde daha olumlu enerjiler yüklüyor. Bu nedenle uzmanlar stresli anlarınızda vermeniz gereken kararları kısa bir yürüyüşten sonra vermenizi öneriyor.

YORUMLAR (1)

  1. aslinda mutlu evliligimiz var stress onun anne baabsindan kaynaklanan bir sey. onlar strese sokuyolar esimi. cocuk gibiler esim her zaman onlarla konusdugu anda kiziyor kavga ediyor. bu stress beni de yipratiyor tabi. ama esim kilosu biraz fazla oldugu icin, sigara cok kullandigi icin, hem de icine kapanik oldugu icin, kalbini dinlediyimde nefes zorluklari oldugu icin acikcasi cok korkarim. doktora gitmeyi sevmiyor. ben evde ona nasil yardim ede bilirim?

SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Lütfen bütün alanları doldurun.